Potřebujete poradit?

+420 735 700 770 po-pá 8:00 - 17:00

Potřebujete poradit

+420 735 700 770

5 největších chyb při zateplování domu

picture

Zateplování domu je zlomovým krokem k dosažení energetické účinnosti a snížení nákladů na vytápění i chlazení. Správně provedené zateplení nejenže snižuje spotřebu energie, ale také přispívá k ekologické udržitelnosti. Při zateplování je ale důležité postupovat systematicky a odborně. Některé chyby lze opravit, jiné mohou mít dlouhodobé negativní důsledky. V tomto článku se podíváme na nejčastější z nich.

Nevhodný výběr izolačního materiálu

Rozdíly mezi materiály jsou zásadní. Pěnový polystyren, minerální vlna, nebo celulóza – každý z těchto materiálů má své specifické vlastnosti a je vhodný pro jiný typ staveb nebo část domu. Výběr nevhodného materiálu může vést k nedostatečné izolaci, zvýšené vlhkosti, vzniku tepelných mostů a dokonce i k růstu plísní. Proto je důležité pečlivě zvážit, jaký materiál bude pro váš dům nejvhodnější. Chytrá pěna je z tohoto hlediska spolehlivou univerzální volbou, se kterou nemůžete sáhnout vedle – ať už zateplujete střechu, fasádu nebo základy.

Nedostatečná příprava povrchu

Příprava povrchu je krok, který nelze podcenit. Povrch musí být čistý, suchý a rovný, aby izolační materiál správně přilnul. Častou chybou je aplikace na nepřipravený povrch. To vede k tvorbě mezer a vzduchových kapes. Tyto nedostatky mohou výrazně snížit účinnost a životnost izolace a zvýšit náklady na vytápění. Pokud na přípravné práce nemáte čas nebo energii, nechte tyto starosti na nás. V rámci doplňkových služeb nabízíme pomoc s přípravnými pracemi. Díky tomu bude celý proces méně komplikovaný, rychlý a efektivní.

Nedbalá instalace izolačního materiálu

Aplikace izolačního materiálu vyžaduje preciznost a pečlivost. Časté chyby zahrnují nesprávné upevnění, nerovnoměrnou aplikaci nebo nedostatečné překrytí. Takové chyby mohou zapříčinit vznik tepelných mostů, které umožňují únik tepla. To jednak snižuje energetickou účinnost, ale také zvyšuje riziko vzniku kondenzace a plísní. Aplikaci by měl vždy provádět proškolený odborník, který odpovídá za to, že celý proces proběhne tak, jak má.

Podcenění větrání a vlhkosti

Správné větrání je důležité pro zdravé prostředí. Při zateplování domu je nezbytné zajistit dostatečné větrání, aby se předešlo problémům s vlhkostí. Pokud vlhkost neodchází správně, může dojít k jejímu hromadění v konstrukci, což vede k růstu plísní a poškození stavebních materiálů. Suchý a čistý povrch a minimální teplota 10 °C je podmínkou pro zdárnou aplikaci Chytré pěny.

Zanedbání pravidelné údržby

Zateplení domu vyžaduje pravidelnou údržbu a kontrolu. I ten nejlepší izolační materiál může ztratit své vlastnosti, pokud není správně udržován. Pravidelné kontroly mohou odhalit drobné problémy dříve, než se stanou vážnými, a tím prodloužit životnost zateplení. Zanedbání údržby může vést k dlouhodobým problémům a zvýšeným nákladům na opravy. Polyuretanová pěna se vyznačuje vysokou odolností vůči různým vnějším vlivům, vlhkosti, chemickým látkám ale také plísním nebo hlodavcům. Díky tomu je v podstatě bezúdržbová a má dlouhou životnost. Pokud toužíte po izolaci střechy, stěn nebo podlah, o kterou se nebudete muset starat, je Chytrá pěna tou pravou volbou.

Zateplování domu je investice, která se vyplatí, pokud se provede správně. Vyvarováním se zásadních chyb zajistíte, že vaše investice přinese očekávané úspory energie a zlepší komfort vašeho domova. Obraťte se na nás ještě dnes a my vám poradíme, jak na to.

Autor článku:

Petr Drochýtek

Specialista na zateplení PUR pěnou.info@chytrapena.cz

Specialista na zateplení PUR pěnou.